Velkommen til å kikke rundt i Skaldskapet! Nettstedet her er ment å være en lagringsplass og referanseplattform for tekster innen ulike sjangere. Det vil bli presentert både alvor og skjemt, alt fra bønn til bannskap, noe lavmælt og fredsommelig, men også et og annet tennerskjærende og kanskje provoserende. Her er gammelt og nytt om hverandre, det er ingen sammenheng mellom publiseringsdato og når tekstene er skrevet. Noe av det er representativt for tanker jeg har ennå i dag, annet kan være idéer jeg har vendt meg noe bort fra. Slik håper jeg å få til en vidtfavnende samling av skriveriene mine, der både lys og skygge hører med.

onsdag 15. januar 2014

Torghandlerne og tigerenUte i jungelen lå det en liten by et stykke oppe langs den store floden.  Menneskene som bodde der levde i jevn velstand.  Vilt fikk de fra skogene og fisk fra elven, og både monsunen og solskinnet fikk risen til å vokse på markene deres. I sitt daglige levde de som folk flest; de ga i lyset og tok i mørket, håpet det beste og trodde ofte det verste.

En dag kom en stor tiger glidende på myke poter inn fra jungelen.  En av byens torghandlere fikk øye på den, og ropte advarende til de andre som stod der ved sine boder.  Tigeren nærmet seg sakte, og alle kunne se at den hadde et illevarslende glimt i sine grønne øyne.  Etter en stund snudde den seg likevel, og forsvant like stille som den hadde kommet.

Noen dager senere skjedde en stor ulykke i den vesle byen.  Tigeren kom tilbake, og den drepte noen små barn som lekte nede ved elven.

Alle sørget over det forferdelige som hadde skjedd.  De sendte sine beste jegere etter den slue morderen, men aldri kom de nær nok til å få tatt livet av den. 

Menneskene ble stadig sintere for den store urettferdigheten som hadde rammet dem.  Så en dag kom en mann til å huske at tigeren hadde vært helt i nærheten av torghandlerne.  Han tenkte seg om lenge.  ”Tigeren må stå i ledtog med torghandlerne, for det så ut til å herske slik forståelse og enighet mellom dem”, sa han til naboen sin.  Naboen syntes dette hørtes rimelig ut, og han gjentok det til de han møtte.  Slik gikk det til at etter en stund gikk alle rundt og sa dette: ”Tigeren står i ledtog med torghandlerne”

Nå var det en gammel papegøye som holdt til i skogene der.  Den fløy ofte over byen, men slike ville fugler er skye vesener som helst holder god avstand til mennesker.  Likevel hørte den alt som ble sagt, og slik lærte den også å gjenta enkelte ord og setninger.

En dag da jegerne på ny var ute i jungelen, fikk de øye på denne vakre papegøyen som satt høyt oppe i et tre.  De ble stående og betrakte dens skjønnhet, da de plutselig hørte at den sa: ”Tigeren står i ledtog med torghandlerne.”

Dermed falt de på kne for denne fuglen som på en slik guddommelig måte hadde sagt sannheten.  Da de kom hjem, fortalte de med en gang hvilket mirakel de hadde vært vitne til.   Alle i byen ble glade, for nå hadde de fått et ugjendrivelig bevis for at de hadde hatt rett i sine antakelser.  Torghandlerne både slått og sparket, og alle som en ble de jaget fra byen for godt. 

Smått om senn fortsatte tilværelsen som før der ved floden.  Den eneste forskjellen var at det hadde blitt mye vanskeligere å skaffe slikt de trengte i det daglige, og de fleste var både slitne og sultne når de gikk til sengs om kvelden.  Likevel var alle enige om at dette måtte de tåle, ja for heretter kunne de jo kjenne seg trygge for de forferdelige torghandlerne og deres treske komplotter.

(Eventyr / fabler)


Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar