Velkommen til å kikke rundt i Skaldskapet! Nettstedet her er ment å være en lagringsplass og referanseplattform for tekster innen ulike sjangere. Det vil bli presentert både alvor og skjemt, alt fra bønn til bannskap, noe lavmælt og fredsommelig, men også et og annet tennerskjærende og kanskje provoserende. Her er gammelt og nytt om hverandre, det er ingen sammenheng mellom publiseringsdato og når tekstene er skrevet. Noe av det er representativt for tanker jeg har ennå i dag, annet kan være idéer jeg har vendt meg noe bort fra. Slik håper jeg å få til en vidtfavnende samling av skriveriene mine, der både lys og skygge hører med.

onsdag 7. oktober 2015

Sannhet og skjønnhet. En hyllest til de romantiske.

(Kortprosa)

Verden vil bedras, heter det. Skjønt noen ganger aner man at dette ikke er det verste som kan sies om den.
Det tales mye og høyt om sannhet. Ofte er det nattsvart elendighet som da hentes fram til beskuelse, både som premisser og konklusjon. Likevel finnes det noen mennesker som har evne til å rette sine blikk i andre retninger. Ikke at de betviler det destruktives eksistens, men intuitivt vet de også noe om hvordan ondskapen i verden sprer seg. Til og med individers tanker og følelser kan ha konsekvenser for andre. Alle vet at vold avler vold, men de romantiske vet også at harmoni avler harmoni, og glede avler glede. Derfor vil de helst betrakte slikt som er vakkert, når de har et valg. Såkalte sannheter vil de heller ta varsomt i øyesyn, alene og i stillhet. Ingen kan noensinne fatte mer enn fragmenter av verdens beskaffenhet likevel.
Kanskje er det nettopp romantiske menneskers livsanskuelse som virkelig kan skape en forskjell for oss på Jorden, til det bedre.

Ønsker man derimot å reise et maktens borg til seg selv, kan den alltid mures opp av andre menneskers motvillige innrømmelser av påpekte fakta. Søker man derimot glede og tilfredshet, finner man det i forståelsen av at luftslott kan være minst like holdbare.

2 kommentarer:

 1. Hører for tiden på lydboken Konene ved vannposten mens jeg kjører rundt her jeg bor i USA, og i den forbindelse ville jeg slå opp et ord jeg lurte på - og fra Google via noen avsides stier endte jeg opp her på Skaldskapet. Du har frarøvet meg hele formiddagen med dine skriverier og betraktninger! Etter å ha fortært alt du hadde om Hamsun, som jeg er mer enn delvis enig i, ble jeg dratt med på alle andre slags lesefornøyelser på bloggen. Så jeg ville bare si takk for at du deler så generøst med alle (anonyme) norske lesere her ute i verden. Det varmer å lese slik innsikt hjemmefra, for ja - jeg klarer aldri å bryte meg helt vekk fra hjemlandet jeg heller, og, som sagt, ingen bekk eller småfugler er så vidunderlige som de der hjemme. Jeg ser frem til flere morgenstunder med ditt skaldskap. Hilsen fra USA

  SvarSlett
 2. Hallo anonym!
  Mange takk for en gledesbringende kommentar, din hilsen setter jeg stor pris på! Godt å høre at du finner tekster som er verdt å lese her på Skaldskapet. Noen flere kommer sikkert også etter hvert; noen fra et par år tilbake og forhåpentligvis litt nytt stoff også.
  Hamsun, ja jeg synes han ruver som forfatter. Noen ganger tenker jeg at han er best av alle.
  Beste hilsen fra Norge, nå i høstfarger.
  Rune

  SvarSlett